Lyon

Datum plaatsen bericht 3 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Lyon is een stad in het Oosten van Frankrijk en de hoofdstad van de regio Rhône-Alpes en het departement Rhône. Het is de op twee na grootste stad van Frankrijk. Lyon is voor veel mensen ook bekend vanwege de voetbalclub Olympique Lyon. De stad is op bijna alle gebied belangrijk voor Frankrijk. Zo is de stad een economisch centrum, technisch vaardig en heeft het belangrijke scholen. Daarnaast is de stad ondermeer belangrijk op gebied van industrie, toerisme en transport.

De geschiedenis

Het Gallo-Romeins Theather in Lugdunum / Lyon

De stad van nu is gevormd vanuit een klein dorpje boven op een heuvel dat tijdens de Romeinse tijd Colonia Copia Felix Munatia, ook wel Lugdunum, genoemd werd. Het dorp had wel een gunstige ligging maar was niet echt belangrijk totdat Julius Caesar vermoord werd. Luitenants en andere belangrijke aanhangers van Caesar werden verjaagd uit Vienne en moesten vluchten. Deze mensen kwamen uit bij Lugdunum, het tegenwoordige Lyon. Marcus Vipsanius Agrippa zag dat het dorp op een natuurlijke route van het noorden naar het zuid-oosten lag. Hij zorgde ervoor dat Lugdunum het begin werd van één van de belangrijkste wegen in heel Gallië. Daarnaast lag de stad ook nog één aan twee bevaarbare rivieren en hierdoor werd Lugdunum als snel de hoofdstad van Gallië.

De christelijke inwoners van Lyon werden vanwege hun geloof door verschillende Romeinse keizers gemarteld. Later werd de stad wel christelijk en kwam zelfs de grote bisschop Irenaeus uit Lugdunum. Toen de Hunnen in 437 invallen deden in Gallië kwamen veel vluchtelingen uit Bourgondië naar Lugdunum. Deze vluchtelingen kregen van de grote commandant Aëtius onderdak in de stad. Lyon werd in 461 de hoofdstad van het nieuwe rijk Bourgondië.

In 843 werd het verdrag van Verdun getekend. Hierdoor kwam Lyon samen met het bijbehorende land onder controle van Lotharius I en ongeveer een eeuw later werd het door een fusie onderdeel van het koninkrijk van Arles. Pas in de 14e eeuw werd de stad onderdeel van het koninkrijk Frankrijk. Fernand Braudel zei ooit dat men zich niet bewust was van de concurrentie tussen Lyon en Parijs en dat bleek ook waar te zijn. Van de middeleeuwen tot de industriële revolutie was er concurrentie en dus ook spanningen tussen de steden. In de 15e eeuw werden er Lyon door Italiaanse kooplieden beurzen georganiseerd. Dit zorgde ervoor dat Lyon het commercieel centrum van Europa werd. Later werd dit verplaatst naar andere steden, onder andere naar Amsterdam, maar Lyon bleef de belangrijkste commerciële stad van Frankrijk.

Tijdens de Franse revolutie steunde Lyon de Girondijnen. Hierdoor werd de stad in 1793 twee maanden lang aangevallen door revolutionaire legers waarna de stad zich uiteindelijk over gaf. Enkele mooie gebouwen werden verwoest en meer dan 2000 mensen werden geëxecuteerd. Toen iets later Napoleon aan de macht kwam gaf hij de opdracht om alle gesloopte gebouwen weer te herbouwen.

De Notre-Dame de Fourvière in Lyon

Tijdens de renaissance handelde de stad veel in zijde. Hierdoor haalde de stad de banden met Italiaanse steden aan, iets wat vandaag de dag nog steeds te zien is aan de architectuur van sommige gebouwen. In de 19e eeuw werd de stad door de zijde een belangrijke industriestad. Tijdens deze periode braken er twee grote opstanden uit in de stad. De eerste opstand, in 1831, begon toen de economie minder werd en de zijde in prijs daalde waardoor het loon van de werknemers afnam of werknemers werkloos raakten. De tweede opstand begon drie jaar later, toen was de economie juist heel erg gegroeid en was het loon van de werknemers ontzettend hoog. Werkgevers probeerden daarom een loondaling in te voeren. Dit, in combinatie met de onderdrukking van republikeinse mensen, zorgde ervoor dat mensen in opstand kwamen. Deze werd hardhandig neergeslagen door de overheid. Er vielen doden en gewonden en er werden ongeveer 10.000 mensen gevangen genomen of gedeporteerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Lyon een centrum voor Duitse troepen, maar ook voor verzet. Door "traboules" (geheime doorgangen) konden mensen ontsnappen aan invallen van de Duitse geheime dienst. De stad werd op 3 september 1944 bevrijd door Franse troepen. Tegenwoordig staat er ook een museum van het verzet in de stad.

De bezienswaardigheden

De stad heeft prachtige bezienswaardigheden om te bezoeken. Een voorbeeld daarvan is de Cathédrale de Saint-Jean. Een prachtige kerk die tussen de 12e en 15e eeuw is gebouwd. In deze kerk hebben zich belangrijke gebeurtenissen voltrokken zoals het huwelijk van koning Hendrik IV en de kroning tot paus van Johannes XXII. De kathedraal is niet alleen van buiten prachtig, ook de binnenkant is erg fraai. De Notre-Dame de Fourvière is een ander voorbeeld van een werkelijk schitterend gebouw. Er zijn bijna geen woorden te vinden omdat het een zeer aparte kathedraal is. Ook is de stad het thuis van een Gallo-Romeins Theather, vele musea, een binnenstad dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en nog veel meer prachtige gebouwen en kunst.