Toulon

Datum plaatsen bericht 8 April 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Toulon ligt in Zuid-Frankrijk, in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Het is de hoofdstad van het departement Var. Toulon is een grote militaire haven basis van het Franse leger. Doordat de stad aan een haven ligt is het zeer belangrijk voor de scheepsbouw en visserij. Daarnaast is het belangrijk in het maken van wijn, elektronische producten, papier, tabak, schoenen en de vervaardiging van luchtvaart apparatuur.

De geschiedenis

Toulon is door de Romeinen gesticht in de 2e eeuw voor Christus, onder de naam Telo Martius. De stad werd het op één na belangrijkste productiecentrum van kleurstof. De haven van Telo Martius werd gebruikt voor handelsschepen om te schuilen of te stallen. De naam van de stad veranderde in de loop der jaren ook geleidelijk van Telo naar Tholon, van Tholon naar Tolon en van Tolon naar Toulon. In de 5de eeuw werd het Christendom in de stad geïntroduceerd en er werd meteen de eerste kathedraal gebouwd. Toen het West-Romeinse rijk was ingestort kreeg de stad veel te maken met aanvallen van piraten en Saracenen. Dit kwam door de ligging aan zee en het feit dat de stad vrij rijk was.

Karel VIII

Toulon werd in 1468 onderdeel van Frankrijk samen met de rest van Provence. Een paar jaar later wilde Karel VIII van Frankrijk een grootmacht op de Middellandse Zee maken. Dit met Toulon als marinebasis. In de haven van Toulon werd een militaire haven gebouwd, iets wat maar moeizaam ging. Genua was destijds namelijk de grootmacht op de Middellandse Zee en ging de haven van Toulon blokkeren om dat te blijven.

In 1524 werd er door Koning Frans I bij de haven van de Toulon een nieuw fort gebouwd . Dit deed hij omdat er strijd was met Karel V van het Heilig Roomse Rijk. Een paar maanden nadat het gebouw af was, verkocht de commandant van het fort aan het Heilig Roomse Rijk waardoor de stad in handen viel van Karel V. Frans I vond toen een verassende bondgenoot in de strijd tegen het Heilig Roomse Rijk, namelijk het Ottomaanse Rijk. Samen versloegen ze het Heilig Roomse Rijk en de stad viel weer in Franse handen.

Koning Lodewijk XIV

Koning Lodewijk XIV wilde van Toulon ook sterke zeemacht maken. In 1660 gaf hij de opdracht om er een arsenaal te bouwen en de stad te versterken. In 1707 lukte het Toulon zich te verzetten tegen de Spanjaarden door hun te verslaan. In 1720 werd de stad ernstig getroffen door de Zwarte Dood die over kwam van Marseille.
Na de Franse Revolutie werd de stad grotendeels geregeerd door koningsgezinden. Daardoor was de stad blij met de komst van de Engelse vloot. Maar deze werd verdreven door de Franse Artillerie die hiermee een geweldige prestatie leverde. De artillerie stond onder leiding van een jonge kapitein genaamd Napoleon Bonaparte. Na afloop van de strijd werd de stad gestraft voor haar rebellie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de stad zowel van de Duitsers als de geallieerden schade op. De Duitsers veroverden de stad en brachten vervolgens de Franse vloot tot zinken. Tijdens de bevrijding werd de stad gebombardeerd door de geallieerden waardoor een groot deel van de haven verwoest werd en 500 inwoners de dood vonden. Toulon werd bevrijd door de Vrij Franse Strijdkrachten op 28 Augustus 1944. In de periode na de oorlog werd Toulon in 1974 weer het administratieve centrum van het departement de Var. Vijf jaar hierna werd de universiteit van Toulon geopend.

De bezienswaardigheden

Toulon heeft mooie plekken om te bezichtigen. Een voorbeeld hiervan is de prachtige haven van de stad. Een deel daarvan is een marinehaven die het, zeker voor liefhebbers van militaire dingen, erg mooi is om te zien. Er is ook een gezellig deel die vol ligt met prachtige boten, van luxe jachten tot historische zeilschepen. Er zijn ook leuke winkeltjes en cafeetjes te vinden waardoor u alleen in de haven al een hele tijd kunt vermaken zonder de rest van de stad te hebben gezien. Toulon heeft ook een aantal musea waar u veel historie over de stad kunt vinden maar ook mooie kunst kunt bewonderen. Ook de Tour Royale is prachtig. Dit gebouw is in de geschiedenis heel belangrijk geweest voor de verdediging van de stad en is nu gewoon prachtig om te zien.. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te bewonderen in het mooie Toulon.